Evenementen rond De Groote Oorlog


Fietstocht : Renés dagboek
In het oosten grenst Lo-Reninge voor een groot deel aan het kanaal Ieper-IJzer. Langsheen dat kanaal en in de nabijheid van het dorp Noordschote lag bijna 4 jaar lang het front van de Eerste Wereldoorlog. Aan de ene kant bevonden zich Duitse troepen, aan de andere kant afwisselend Belgen en Fransen. Maar ook de andere deelgemeenten van Lo-Reninge kregen hun deel van de oorlog te verwerken.
Tijdens deze tocht per fiets hebben we uitgebreid aandacht voor het leven aan en achter het front. Het verhaal van de onbekende Zouaaf, de medische evacuatie, de verdwenen begraafplaats van Reninge, de executie te Pollinkhove, de eerste gasaanval, … zijn maar enkele van de verhalen die aan bod komen. Bij elk verhaal horen we ook een dagboekfragment van de Belgische soldaat René. Geen betere manier om te begrijpen hoe het er ruim 90 jaar geleden echt aan toeging
Prijs: 160 euro + BTW (per per groep van minimum 6 pers. tot maximum 25 pers.)

Wandeltocht : Wegwijs in verdwenen loopgrachten
Het dorp Noordschote en de onmiddellijke omgeving lagen tussen 1914 en 1918 pal op de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. Achter deze eerste linie en enkele voorposten op de oevers van het kanaal Ieper-IJzer bevond zich een netwerk van loopgraven. Om wegwijs te geraken in dat labyrint gaven de soldaten elke loopgraaf een naam en maakten ze wegwijzers. Op heel wat plaatsen waren dat houten wegwijzers, maar hier bij Noordschote werden verzorgde stenen exemplaren gemaakt. Het voorbije jaar gingen we op zoek en vonden heel wat van die stenen terug. Het resultaat van deze speurtocht toont de gids tijdens een 3 uur durende wandeling. Naast het verhaal van de naamstenen komen ook heel wat andere treffende oorlogsverhalen aan bod.
Prijs: 120 euro+ BTW (per per groep van minimum 6 pers. tot maximum 25 pers.)


Vergeten engelen in de westhoek
Wereldoorlog I staat volop in de belangstelling. Ook in de media. Wat horen we echter over wat vrouwen meemaakten tijdens deze periode ? Héél weinig … of niets.
Nochtans waren er bijvoorbeeld de verpleegkundigen in de medische posten. “Engelen”, noemden de soldaten hen . Deze engelen worden zelden genoemd, ze worden … vergeten.
Eigenaardig, niet ? Hoe komt dat toch?
In het pittoreske Lo-Reninge vinden we een antwoord op deze vraag en komen we vrouwen op het spoor. Niet enkel deze vergeten engelen.
We horen wat eeuwen in het verborgene bleef: de belevenissen van edelvrouwen, kloosterlingen, landelijke vrouwen toen én nu. 

Onze laatste blik is voor de schilderes, het laatste woord geeft ons de schrijfster.
Deze rondleiding duurt ongeveer twee uur en wordt aangepast aan uw specifieke interesses en wensen van transport.
Prijs: 75 euro + BTW 
(per per groep van minimum 6 pers. tot maximum 25 pers.)

Te boeken via VVV Lauka te Lo info@lauka .be tel +32 58289160 ( gelieve te vermelden dat u logeert in De Noordhoek te Lo )


VOLG ALLE INFO :
https://www.facebook.com/pages/Vakantiehoeve-De-Noordhoek/131603613582336?ref=ts&fref=ts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vakantiehoeve De Noordhoek Routebeschrijving